Miloš Zeman má už za sebou prijatia M. Červíčka a B. Sobotku

14.06.2013 Celý región

Praha 14. júna (TASR) - Mimoriadne rušno je dnes popoludní na Pražskom hrade. Český prezident Miloš Zeman si totiž po návrate z bratislavského summitu hláv štátov pozval dnes do svojho sídla postupne viacero osobností, aby získal priamo od nich informácie o bezprecedentnej razii, ktorá vyvrcholila vo štvrtok zadržaním viacerých politikov a štátnych úradníkov. Väčšina z nich medzičasom čelí obvineniam z viacerých trestných činov.

Prezidenta informoval o kauze najskôr najvyšší predstaviteľ Polície ČR Martin Červíček, ktorý médiám neposkytol žiadne informácie, informoval portál iDNES.cz.

Zeman potom prijal lídra opozičných sociálnych demokratov Bohuslava Sobotku, ktorý opakovane žiadal v mene ČSSD demisiu premiéra i vlády a vypísanie predčasných parlamentných volieb v čo najkratšom čase.

Sobotka na Pražskom hrade povedal, že sociálni demokrati skúsia vyrokovať rozpustenie Poslaneckej snemovne a začali už rokovať o získaní potrebnej podpory. Opakovane však odmietol možnosť odvolania premiéra samotným prezidentom s ohľadom na udalosti z ostatných desiatok hodín.

"Mandát premiéra je odvodený od pomeru síl v Poslaneckej snemovni," uviedol Sobotka v reakcii na otázku iDNES.cz, ako by vnímal odvolanie premiéra prezidentom bez vyslovenia nedôvery poslancami.

Sobotka dúfa, že si politici vládnucich strán ODS i TOP 09 cez víkend uvedomia situáciu, prehodnotia svoje názory po stretnutiach so svojimi voličmi a prikývnu na rozpustenie parlamentu a vypísanie predčasných volieb. Inak bude ČSSD iniciovať hlasovanie o nedôvere vláde, aj keď by to mal byť márny pokus. Opozícia totiž nemá v snemovni väčšinu a bez zisku podporných hlasov z iných táborov by to nepresadila.

"Škandál, ktorý teraz rieši Nečasova vláda, pokladáme za niečo, čo nie je možné iba tak prejsť spôsobom, akým to urobil predseda vlády v priebehu svojho vystúpenia na pôde Poslaneckej snemovne," vyhlásil Sobotka po takmer dvojhodinovom stretnutí so Zemanom.

V sídle prezidenta sa očakáva dnes aj predseda vlády ČR Petr Nečas, minister spravodlivosti Pavel Blažek či najvyšší štátny zástupca Pavel Zeman.

Legendárny český hokejista Jiří Šlégr sa vzdal poslaneckého mandátu
Praha 14. júna (TASR) - Bývalý vynikajúci český hokejista Jiří Šlégr sa v piatok vzdal poslaneckého mandátu v súvislosti so škandálom, ktorý otriasa tamojšou politickou scénou.

"K dnešnému dňu skladám mandát poslanca parlamentu Českej republiky. Nechcem byť pri tom, ako budeme prehliadať veci, ktoré sa dejú," cituje portál tn.cz slová olympijského víťaza, majstra sveta i držiteľa Stanleyho pohára, ktoré povedal priamo na rokovaní snemovne.

O jeho odchode z parlamentu sa síce špekulovalo už dlhšie, ale práve teraz podľa Šlégra nastala práva chvíľa v súvislosti s policajnou raziou na Úrade vlády ČR i v iných inštitúciách.

Šlégr bol poslancom strany Jiřího Paroubka NS-LEV 21, ale chce sa podľa vlastných slov vrátiť do "čistejšieho športového prostredia".
 

Vyberte región